Poprzedni temat :: Następny temat |
Autor |
Wiadomość |
SQ3XZ Początkujący
|
Wysłany: Sro Mar 24, 2010 3:17 pm Temat postu: pasmo? |
|
|
Witam,
Od pewnego czasu uczę się telegrafii. Motywacją jest chęć pracy z małych prostych urządzeń QRP gdzieś z terenu. Mimo że do pierwszego QSO na CW jest jeszcze trochę czasu to chciał bym złożyć już jakieś urządzenie. Znalazłem fajny kit ale pojawił się problem. Kit jest jedno pasmowy i muszę podjąć decyzję które pasmo wybrać.
Jakie macie sugestie?
Faworytami plebiscytu są 7 i 14MHz.
14Mhz ze względu na:
1) otwarte w ciągu dnia
2) krótkie anteny
3) DXowe
7MHz: otwarte praktycznie jak całodobowy - 24h
minusem 7Mhz jak dla mnie jest dłuższa antena
Z góry dziękuje za odpowiedzi
Adam
SQ3XZ |
|
Powrót do góry |
|
|
sq2dyl Site Admin
|
Wysłany: Sro Mar 24, 2010 8:44 pm Temat postu: |
|
|
Hej!
Ja bym wybrał 7MHz. Jak sam zauważyłeś jest otwarte praktycznie cały dzień, a to jest plus przy wypadach w teren (nie musisz ograniczać się do określonej pory dnia).
Fakt, długość anteny jest większa, ale sądzę, że te 20m dla dipola zawsze się wygospodaruje. Możesz również pomyśleć o antenie skróconej, która będzie kompromisem, a dodatkowo da się wykorzystać na dwóch pasmach.
Np.:
http://www.sp-qrp.pl/modules.php?name=Content&pa=showpage&pid=35
przerobić na 20/40m.
A może pasmo 10MHz? Typowo wąskopasmowe, bez kontestów (nie zaskoczą w terenie, bo czasami przy popularnych zawodach nie ma gdzie igły wcisnąć na paśmie ), a warunki podobne do tych z 7MHz.
No i krótsza antena _________________ Pozdrawiam
Lukasz, sq2dyl |
|
Powrót do góry |
|
|
SQ3XZ Początkujący
|
Wysłany: Czw Mar 25, 2010 8:56 am Temat postu: |
|
|
Dzięki za odpowiedz.
Czytałem gdzieś (chyba na tym forum) o plusach 10MHz i kontestach. Faktycznie jest to dobra propozycja. Jednak muszę to jeszcze przemyśleć. Jesteś kolejną osobą potwierdzającą wybór 7MHz. Co do anteny to będzie w tym przypadku dipol lub ampro połączona w dipol. |
|
Powrót do góry |
|
|
sp9vnm QRP_Fan
|
Wysłany: Czw Mar 25, 2010 5:44 pm Temat postu: |
|
|
Witaj Adamie, dylemat podobny do twojego miałem dwa lata temu. Zbadałem jak się sprawy mają na tyle na ile potrafiłem (raczej teoretycznie) i teraz mam pamiątkę w postaci jednopasmówki właśnie na 14MHz o problematycznej acz zwyżkującej wartości. Pasmo 20 m niby jest DXowe ale w zasadzie to dopiero będzie. Pytanie do ciebie - czy szukasz radia na "zaraz, niebawem" i uniwersalnego czy na później i bardziej zależnego od cyklu słonecznego.
Dlatego mój ranking to 80m i 40m. 7MHz zostało już omówione, dodam tylko, że jest to bardzo, bardzo fajne pasmo.
Jednak chciałem zainteresować Ciebie pasmem 3,5MHz, abyś go tak lekko nie porzucał. O propagacji sam zapewne wszystko wiesz, dla mnie (odmiennie niż dla Łukasza) zaletą 80 m są właśnie rozliczne zawody i inne imprezy, samych krajowych zawodów CW w kalendarzu PZK jest w skali roku około 60. (w tym QRP, Klucze sztorcowe i wiele innych a z ciekawych "imprez" np. spotkania eterowe na CW otwartym tekstem...). (krajowe zawody trwają zwykle krótko i nie są uciążliwe, mówi się, że jest to szkolne pasmo, ponadto wszystkie te imprezy, to nie jest przypadek a wykorzystanie właściwości pasma, może szkoda się od tego odcinać).
Adamie zapoznaj się z kalendarzem PZK a ponadto przed podjęciem ostatecznej decyzji posłuchaj u kogoś znajomego tych typowanych pasm. Natomiast trudność w terenie montażu anten, które wchodzą w rachubę jest podobna i można sobie poradzić w każdym wypadku.
72!
Jerzy SP9VNM |
|
Powrót do góry |
|
|
SQ3XZ Początkujący
|
Wysłany: Pią Mar 26, 2010 8:59 am Temat postu: |
|
|
Witaj Jerzy,
nie skreślam 80m. Z domu na pewno będę pracował na tym paśmie i tak jak piszesz to będzie moje szkoleniowe pasmo. Już wcześniej zrobiłem wywiad na stronie PZK odnośnie zawodów. Jednak chodzi mi o pasmo na którym mogę pracować podczas wycieczki rowerowej, podczas wycieczki pieszej w jakieś dziwne miejsce itp. 80m w tym przypadku odpada.
Słucham tych pasm które biorę pod uwagę i jest to co prawda słuchanie typu "coś słyszę ale nie ma pojęcia co" to jednak daję jakieś pojęcie o zachowaniu tych pasm.
Na chwilę obecną jestem zdecydowany na 40m i urządzenie SW.
Myślę jeszcze nad RockMitem na 30m lub 80m. Dam wam znać co ostatecznie zamówiłem.
Dzięki za odpowiedzi. |
|
Powrót do góry |
|
|
sq2dyl Site Admin
|
Wysłany: Pią Mar 26, 2010 1:36 pm Temat postu: |
|
|
Hej!
Jurku, Adam na początku dał pod rozwagę dwa pasma 40m i 20m dlatego celowo nie pisałem o 80m. Na 40m i 20m praktycznie nie ma zawodów krajowych, a jak są liczące się międzynarodowe to sam wiesz jak wygląda pasmo
Ja też uwielbiam zabawę w różnego rodzaju konkursach/zawodach na 80m i tylko na cw. Jednak na wypady poza miasto, to pasmo jest średnie, chyba, że chcemy jechać w teren wcześnie rano lub na nockę )))
Co do kitów SW - są naprawdę w przystępnej cenie, więc można pokusić się o zbudowanie dwóch _________________ Pozdrawiam
Lukasz, sq2dyl |
|
Powrót do góry |
|
|
sp9vnm QRP_Fan
|
Wysłany: Pią Mar 26, 2010 4:55 pm Temat postu: |
|
|
Łukasz, wszystko się zgadza tyle, że ja zdanie "Faworytami plebiscytu są 7 i 14MHz" potraktowałem nie jako ścisłą alternatywę lecz jednak jako sprawę dyskusyjną. Zresztą w tym kontekście Ty także nie powinieneś proponować Adamowi 10MHz
(no i wyjazdy kojarzą mi się z wypadami od piątku do niedzieli.... )
72!
Jerzy SP9VNM |
|
Powrót do góry |
|
|
sq2dyl Site Admin
|
Wysłany: Sob Mar 27, 2010 2:22 pm Temat postu: |
|
|
Hi,hi... w sumie racja
Adam musi iść na kompromis, a mój typ w tym przypadku to zdecydowanie 7MHz. _________________ Pozdrawiam
Lukasz, sq2dyl |
|
Powrót do góry |
|
|
SQ9GEH QRP_Fan
|
Wysłany: Nie Mar 28, 2010 7:59 am Temat postu: |
|
|
[quote="sq2dyl"]Hi,hi... w sumie racja
Adam musi iść na kompromis, a mój typ w tym przypadku to zdecydowanie 7MHz.[/quote]
moim też
Z osłuchu pasm 10 i 7 to na tym drugim jest więcej stacji a to daje większą możliwość zrobienia łączności _________________ Wracałem sobie wczoraj pieszo z pracy do domu i koleś wbijający na dachu gwoździe nazwał mnie 'małym paranoidalnym dziwakiem'... Kodem Morse'a. |
|
Powrót do góry |
|
|
SQ3XZ Początkujący
|
Wysłany: Nie Mar 28, 2010 9:38 pm Temat postu: |
|
|
Dziękuję za odpowiedzi.
Ostatecznie zamówię SW40 i RockMite30.
RockMite na 10MHz jest swego rodzaju eksperymentem. Jest prostszy do złożenia niż kit SW - będzie na rozgrzewkę. Pasmo 30m jako pasmo na którym nigdy wcześniej nie pracowałem a dość dużo pozytywnych opinii znalazłem.
Nasuwa się jeszcze pytanie czemu wszystkie krajowe zawody są organizowane na 80m? Jest jakieś logiczne wyjaśnienie czy po prostu "bo tak"? _________________ 73!
Adam |
|
Powrót do góry |
|
|
SQ9GEH QRP_Fan
|
Wysłany: Pon Mar 29, 2010 8:45 am Temat postu: |
|
|
bo określenie bo tak jest jest z gatunku uniwersalnych jak ktoś nie wie co odpowiedzieć. Jest to podobne do podpowiedzi ten typ tak ma
a tak poważnie to mam to związek z propagacją i to ze pasmo jest ładnie otwarte na kraj cały rok. _________________ Wracałem sobie wczoraj pieszo z pracy do domu i koleś wbijający na dachu gwoździe nazwał mnie 'małym paranoidalnym dziwakiem'... Kodem Morse'a. |
|
Powrót do góry |
|
|
sq2dyl Site Admin
|
Wysłany: Sro Mar 31, 2010 7:53 am Temat postu: |
|
|
Cytat: | Dziękuję za odpowiedzi.
Ostatecznie zamówię SW40 i RockMite30.
RockMite na 10MHz jest swego rodzaju eksperymentem. Jest prostszy do złożenia niż kit SW - będzie na rozgrzewkę. Pasmo 30m jako pasmo na którym nigdy wcześniej nie pracowałem a dość dużo pozytywnych opinii znalazłem. |
Gdybyś miał ochotę, to zdaj relację z montażu i uruchomienia tych układów. O ile SW40 był opisywany w ŚR, a egzemplarze były na Warsztatach SP-QRP w Burzeninie, o tyle RockMite chyba będzie "nowością" na naszym forum
Możesz śmiało założyć nowy wątek w dziale technika i opisać swoje przygody.
Cytat: |
Nasuwa się jeszcze pytanie czemu wszystkie krajowe zawody są organizowane na 80m? Jest jakieś logiczne wyjaśnienie czy po prostu "bo tak"? |
Bo tak
A na poważnie to Bogusław słusznie odpowiedział - kwestia propagacji. Chciałbym zobaczyć zawody krajowe na 14MHz Chyba tylko "góry" z "morzem" by pogadały. _________________ Pozdrawiam
Lukasz, sq2dyl |
|
Powrót do góry |
|
|
SQ3XZ Początkujący
|
Wysłany: Sro Mar 31, 2010 1:27 pm Temat postu: |
|
|
Rockmite pójdzie na pierwszy ogień. Problem w tym że nie mam wystarczającej wiedzy technicznej aby to opisać tak jak powinno być. Mogę jedynie opisać jak operacja wyglądała z punktu widzenia kogoś kto pierwszy raz będzie składał TRXa. Jeśli kogoś będzie to interesować to nie ma problemu. Jest duże prawdopodobieństwo że przyjedziemy razem na warsztaty - sprawdziłem odległość i jest to 20 km więcej niż dziennie robię do pracy
Co do zawodów i pasm. Kilka lat temu jak zaczynałem interesować się naszym hobby to pracowałem na stacji klubowej i okolicznościowej w zawodach na 7MHzach. Dla tego zapytałem bo jak dla mnie to jest to właśnie "bo tak". |
|
Powrót do góry |
|
|
sq2dyl Site Admin
|
Wysłany: Sro Mar 31, 2010 1:56 pm Temat postu: |
|
|
Cytat: | Rockmite pójdzie na pierwszy ogień. Problem w tym że nie mam wystarczającej wiedzy technicznej aby to opisać tak jak powinno być. Mogę jedynie opisać jak operacja wyglądała z punktu widzenia kogoś kto pierwszy raz będzie składał TRXa. |
Dokładnie o coś takiego mi chodzi. Cenne będą doświadczenia osoby, która montuje trx pierwszy raz.
Jest duże prawdopodobieństwo że przyjedziemy razem na warsztaty - sprawdziłem odległość i jest to 20 km więcej niż dziennie robię do pracy
|
Zapraszamy! Miejsce moim zdaniem jest dobre, a ceny nie powalają. Są warunki do rozwieszenia anten (drzewa), duży parking, ogrodzony teren, etc.
Co do zawodów i pasm. Kilka lat temu jak zaczynałem interesować się naszym hobby to pracowałem na stacji klubowej i okolicznościowej w zawodach na 7MHzach. Dla tego zapytałem bo jak dla mnie to jest to właśnie "bo tak". |
Jeżeli chodzi o zawody krajowe, to chyba tylko "Dni Morza" są na 80m i 40m, a reszta tylko na 80m. _________________ Pozdrawiam
Lukasz, sq2dyl |
|
Powrót do góry |
|
|
SQ9GEH QRP_Fan
|
Wysłany: Sro Mar 31, 2010 7:05 pm Temat postu: |
|
|
Posłuchałem sobie trochę w święta i w sumie na 7 MHz jest więcej stacji. Ale z drugiej strony na 10 ciekawsze i mniejszy pile-up
Cytat: | Jeżeli chodzi o zawody krajowe, to chyba tylko "Dni Morza" są na 80m i 40m, a reszta tylko na 80m. |
Może czas to zmienić i zrobić zawody QRP w 2 turach czyli 80 a potem 40
Przepraszam ze tak zmieniam temat ale może warto pomyśleć _________________ Wracałem sobie wczoraj pieszo z pracy do domu i koleś wbijający na dachu gwoździe nazwał mnie 'małym paranoidalnym dziwakiem'... Kodem Morse'a. |
|
Powrót do góry |
|
|
|