Witaj w SP-QRP
Szukaj


Menu

 Główne
 Strona główna
 Twoje konto
 Szukaj
 Ankiety
 Wyślij artykuł
 Wyloguj się
 Strony
 Dla początkujących
 Technika
 Ranking SP-QRP
 Minigiełda
 Zawody
 Recenzje sklepów
 Free QRP
 Forum
 Info
 Archiwum
 Tematy
 Statystyki
 Skrzynka kontaktowa
 Sponsorzy
 Użytkownicy SP-QRP.PL
 Cluster SP-QRP
 Zasoby
 Pliki
 Linki
 Galeria SP-QRP

Użytkownicy
Witaj, Anonimowy
Login
Hasło
(Zarejestruj się)
Członkostwo:
Ostatni: SP7XJH
Nowe dzisiaj: 0
Nowe wczoraj: 0
Wszystkie: 2813

Na stronie:
Gości: 0
Użytkowników: 0
Razem: 0

Licznik
Otrzymaliśmy
12427200
odsłon strony od 08.06.2005

 
SP-QRP :: Zobacz temat - TRX Jędrek AVT5151
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   GrupyGrupy   ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

TRX Jędrek AVT5151

 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    SP-QRP Strona Główna -> Technika
Poprzedni temat :: Następny temat  
Autor Wiadomość
SQ7HJB
QRP_Fan


Dołączył: Aug 02, 2005
Posty: 31
Skąd: Huta Dłutowska

PostWysłany: Nie Cze 27, 2010 7:53 pm    Temat postu: TRX Jędrek AVT5151 Odpowiedz z cytatem

Witam!
Mam pytanie do kolegów , którzy wykonali ten trx.
W moim trx-ie cały czas walczę ze wzbudzonym wzmacniaczem TX-a.
Wykonałem wszystkie zalecone przez autora poprawki. Dwójniki przeciwwzbudzeniowe, wybrałem kierunek nawinięcia cewki sprzęgającej L5'.
Zmniejszałem ilość zwojów cewki sprzęgającej.
Niestety tx wzbudza się.
Odbiornik uruchomiłem bez problemów. Słucha poprawnie. Stałość częstotliwości VFO zadowalająca.
Wymontowałem NE592 i w jego miejsce wstawiłem wzmacniacz na BC547 metodą "na pająka" przez kondensator 1n pobrałem sygnał z miejsca połączenia kondensatorów C14, C28 wyjście podłączyłem do odbiornika kontrolnego i jest OK, przynajmniej na małym poziomie.
Jak opanować tx ? Czy może poprostu zrobić wzmacniacz tranzystorowy?
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora
sp2qca
Zainteresowany


Dołączył: Jun 19, 2005
Posty: 26

PostWysłany: Wto Cze 29, 2010 9:00 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

czesc,

ja nie budowalem tego ukladu ale skoro nikt nie odpowiedzial
to sprobuje cos podpowiedziec.

W uruchamianiu ukladów w.cz. nieoceniony jest np. oscyloskop.
Jesli masz to podlacz jakis generator m.cz 1kHz w miejsce mikrofonu (ale
z BARDZO niskim poziomem sygnalu !) i zobacz oscyloskopem gdzie zaczyna się wzbudzenie: sygnał albo będzie mocno odkształcony albo sinusoida bardzo rozmyta.
Z tego co piszesz to faktycznie wina jest w okolicy NE592 - ale to moze
byc kwestia tego ze ten układ ma za duze wmocnienie albo tranzystory
BD139. Zobacz w nocie katalogowej NE592 jak zmniejszyc jego wzmocnienie - moze trzeba

pozostałe pomysły:
- zaekranuj pionowymi kawałkami laminatu układ (nie musi być szczelnie i
z każdej strony, wystarczy 2 strony pomiedzy częściami płytki
- spróbuj wybrać inną partię tranzystorów BD139 (o mniejszym wzmocnieniu) lub nawet inne tranzystory ale o malym wzmocnieniu - strzelam ale pewnie rzedu 40-60. Przy 0,5W output to nawet BC211 tez zadziaja ale one zwykle maja wieksze wzmocnienie.

pozdrowienia
Artur sp2qca
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
SQ7HJB
QRP_Fan


Dołączył: Aug 02, 2005
Posty: 31
Skąd: Huta Dłutowska

PostWysłany: Wto Cze 29, 2010 11:05 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Próbowałem z odłączonym mikrofonem. Załączałem tylko PTT i od razu wzbudzenie. Sinusoida jest cały czas ostra i kształtna.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora
sp2qca
Zainteresowany


Dołączył: Jun 19, 2005
Posty: 26

PostWysłany: Wto Cze 29, 2010 2:56 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

W takim razie wyłącz zasilanie dla BFO (jeśli możesz w tym układzie) i zobacz czy sinusoida zniknie.
To samo powtórz z VFO - być może od tych układów (tzn. poprzez przenikane sygnału) wzbudza Ci się wzmacniacz
końcowy. Jeśli masz miernik częstotliwości to po prostu zmierz sygnał zaraz po NE592 - może tylko
przez jakiś tłumik na wszelki wypadek i będziesz wiedział co to za sygnał.

Wydaje mi się jednak że latwiej będzie wymienić tą część układu na coś prostego - driverów o mocy 1-3 W
jest bardzo dużo, zwłaszcza polecałbym wzmacniacz na IRF5xx.
Proponuję nie wytrwaiaj płytki tylko zrób montaż wg. "Manhattan style" - czyli nad płytką z masy.
Taką płytkę łatwo wstawić nad dotychczasowy układ np. na goldpin-ach.
A masa zapewni Ci ekran od dołu, który możesz użyć w razie potrzeby powiększyć przez dolutowanie
z boku.

pozdrowienia
Artur sp2qca
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
SQ7HJB
QRP_Fan


Dołączył: Aug 02, 2005
Posty: 31
Skąd: Huta Dłutowska

PostWysłany: Wto Cze 29, 2010 10:21 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Będzie problem z wyłączeniem zasilania dla BFO i VCO.
Po właściwym nawinięciu cewki sprzęgającej też kombinowałem i wstawiłem ekran pomiędzy cewkę L4 i L5. I już myślałem,że pomogło. Niestety odbierałem na odbiorniku swój sygnał na 3,71MHz oraz dodatkowo nośna w okolicy 3,8 MHz i to dość szeroko. VCO pracuje w zakresie 2,3-2,4Mhz. Filtr kwarcowy 6MHz. Sprawdzałem włączając analizator widma rx-ie.
Też jestem skłonny do zrobienia wzmacniacza TX-a w innym układzie. Może na początek 2 tranzystorki tak żeby uzyskać kilkadziesiąt miliwatów na wyjściu i przekonam się czy wszystko jest OK.
Pozdrawiam i dzięki za wskazówki.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora
sp2qca
Zainteresowany


Dołączył: Jun 19, 2005
Posty: 26

PostWysłany: Sro Cze 30, 2010 9:40 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

czesc,

Obwód L4 - L5 oraz te kondensatory zaraz obok to filtr pasmowy nastrojony na 3,75 MHz (180pF i 10uH).
Dobrze byłoby go zestroić - ale nie jestem pewien czy to pomoże bo nie wiem czy wzbudzenie to
efekt zbyt bliskiej odległości między elementami, czy zbyt dużego wzmocnienia NE i 2 x BD.

Mimo wszystko możesz spróbować - a dopiero potem pomyśleć o wymianie na inny układ.
Skoro ekranowanie troche pomogło to mam wrażenie że troche lepsze ekranowanie bloków układu
i zestrojenie obwodu pasmowego L4 - L5 może pomóc.

Poza tym, dodaj dławiki 100 lub lepiej 220uH zaraz po stabilizatorze 7806 oraz po podłączeniu zasilania 12V,
z tym że ten przy 12V musi wytrzymać większy prąd który płynie przy nadawaniu.
Ale to nie musi być 220uH - cokolwiek nawiniesz na rdzeń typu TF37-43, F2001 w ilosci ok. 25 zwoi
bedzie wystarczające.

pozdrowienia
Artur sp2qca
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
SQ7HJB
QRP_Fan


Dołączył: Aug 02, 2005
Posty: 31
Skąd: Huta Dłutowska

PostWysłany: Sro Cze 30, 2010 9:42 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Spróbuje jeszcze z odsprzęganiem zasilania przy pomocy dławików w weekend.
Jak nie pomoże to przeróbka.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora
SQ7HJB
QRP_Fan


Dołączył: Aug 02, 2005
Posty: 31
Skąd: Huta Dłutowska

PostWysłany: Nie Lip 04, 2010 5:04 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Popróbowałem jeszcze zmniejszyć wzmocnienie wymieniając kondensator C31 na 560pF, niestety nic się nie zmieniło. Zmniejszyłem go jeszcze do 200pF. Sygnał zmniejszył się znacznie. Na oscyloskopie nie ma ostrej sinusoidy. Pojawiła się sinusoida rozmyta.
Spróbuję w wolnej chwili jednak inny wzmacniacz.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora
SQ5WLH
Początkujący


Dołączył: May 29, 2015
Posty: 2

PostWysłany: Pią Maj 29, 2015 8:03 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Witam, zmontowałem mojego jędrka prawie rok temu, dużo czasu poświęciłem, żeby to radyjko uruchomić, ale generalnie jestem zadowolony. Możecie sobie, drodzy zobaczyć mego Jędrka na mojej stronie QRZ.com. smiga aż miło Very Happy . Ale początki były trudne Mad . Bluzgałem przy strojeniu radyjka, ąz się błyskało.


73 de Luki SQ5WLH
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
SQ5WLH
Początkujący


Dołączył: May 29, 2015
Posty: 2

PostWysłany: Pią Maj 29, 2015 8:05 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Przepraszam Szanownych Kolegów za literówki. Zawsze jakieś błędy się wkradną. Jeszcze raz serdecznie pozdrawiam.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    SP-QRP Strona Główna -> Technika Wszystkie czasy w strefie
Strona 1 z 1

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach

Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group


SP-QRP.PL
SP-QRP.PL
Tworzenie strony: 0.07 sekund