Poprzedni temat :: Następny temat |
Autor |
Wiadomość |
SP7KH Początkujący
Dołączył: Jun 25, 2005 Posty: 12 Skąd: 90-030 £ód¼ Przêdzalniana 42 m 21/22
|
Wysłany: Wto Gru 28, 2010 9:00 pm Temat postu: AVT-5127 QRP TRx-2008 |
|
|
Witam Kolegów i o rady "w temacie" jak w temacie proszę.
Wyczytałem że w 2009 roku w Burzeninie kilku Kolegów montowało to ustrojstwo.
Ja je również popełniam teraz - bo gotowego nic od dłuższego czasu na giełdach nie ma, a w Cyfronice za komplet 72 zł dałem.
Znalazłem i usunołem błędy na PCB w obrębie VFO (warikapy i cewka L4).
Zamiast "chiskiego" trymerka w VFO dałem radmorowski trymer powietrzny na ceramice nie znanej pojemności - oznakowany czerwoną 11.
I teraz pytanie - jakie dalsze niespodzianki w trybie Rx-a mnie czekają.
Bo wzmacniacz Tx-a w kicie nie istnieje i trzeba go samemu wydziergać.
Ja myślę zerżnąć układ Na IRF-520 z Juniora (AVT-967)
Na każdą radę z niecierpliwością czekam.
Pozdrawiam: Heniek, SP7KH |
|
Powrót do góry |
|
|
SQ7HJB QRP_Fan
|
Wysłany: Pią Gru 31, 2010 3:30 pm Temat postu: |
|
|
Witam!
W ostatnim dniu starego roku otrzymałem przesyłkę z AVT.
Zamówiłem PCB do trx-a 2008, kit AVT-5127.
PCB jest w wersji v.2.
Czy PCB, które kolega składa jest również w wersji v.2 ?
Pozdrawiam |
|
Powrót do góry |
|
|
SP7KH Początkujący
|
Wysłany: Pią Gru 31, 2010 6:14 pm Temat postu: |
|
|
No chyba niestetety mam starą wersję - kupowałem poprzez CYFRONIKĘ.
Tudzież w tym tygodniu, a dokładnie w poniedziałek.
Proste do sprawdzenia.
Proszę sprawdzić podłąćzenie warikapów i cewki L4, w pierwszej wesji był kolosalny błąd polegający na tym że cewka była podłączona równolegle do kondensatora C-28, a powinna jednym końcem do masy a drugim do warikapów.
Warikapy od strony sterowania potenciometrem R-11 były podłączone prawidłowo a drugie końce wisiały sobie do niczego nie podłączone - należało je połąćzyć razem i dalej połączyć z wolnym końcem L-4.
To było -chyba- powodem że w Burzeninie 2009 roku nie udał sie tego radia odpalić.
Tylko że cisza wiekuista na ten temat zapadła, powód albo strach przed utratą sponsora, albo towarzystwo wzajemnej adoracji.
A że każda taka postawa jest szkodą dla samego AVT i setek adeptów krótkofalarstwa to już nikogo nie obchodzi.
Błąd jest sprawą normalną, każdemu się zdarzyć może - ale przyznać się do niego umieją tylko ludzie wielcy !.
Dalej nie komentuję - proponuję tylko zapoznać się z wpisem na elektrodzie - pod tytułem "Badziewny kit Janeczka"
http://www.elektroda.pl/rtvforum/viewforum.php?f=50&sid=e772c4ba217f4a63af42182fefd1d4a9
Ja mam płytkę polutowaną już w 100%, czekam na gotowy filtr drabinkowy -
zrobiony fachowo, zestrojony na wobuloskopie.
Jeżeli Kolega chętny - to podam namiary na sprawdzonego wykonawcę, który go dla mnie robi. Koszt nie przekracza 25 zł.
Również podmieniłem trymerek w VFO na radmoroski powietrzny na ceramice, chiński badziew nie budził mego zaufania.
Jeżeli Kolega mógłby na mój bezpośredni adres: [email protected] podesłać fotki płytki to stwierdził bym czy poprawki zostały naniesine.
Mam również prawie gotowy projekt części wzmacniającej w.cz - sprawdzony w TRx Cypisek, jeszcze nie sprawdzony w TRx-2008.
Wszystkiego najlepszego w nowym 2011 roku - Heniek SP7KH |
|
Powrót do góry |
|
|
SQ7HJB QRP_Fan
|
Wysłany: Pią Gru 31, 2010 7:01 pm Temat postu: |
|
|
Mam poprawioną wersję płytki. Sprawdziłem połączenia. Są OK.
Na razie nie uruchamiam układu. Na ukończeniu mam TAURUSA. Walczę ze wzbudzeniami stopnia końcowego.
Jak zakończę to na warsztat pójdzie TRX2008.
A swoją drogą to miło, że poprawili PCB. Kupiłem PCB bez elementów, ponieważ mam ich trochę w szufladzie i cena około 80 PLN bez potencjometru wieloobrotowego wydaje mi się za wysoka.
Poniżej fotki płytki i Taurusa. Mój email to znak na wp.pl
Ale może lepiej forum trochę ożywić.
Najlepszego w Nowym Roku.
|
|
Powrót do góry |
|
|
SP7KH Początkujący
|
Wysłany: Pią Gru 31, 2010 7:15 pm Temat postu: |
|
|
Masz na 100% płytkę poprawioną i dobrą.
To co ja skrobałem i mostkowałem ty masz już gotowe.
Pewnie w w ramach rekompensaty otrzymałem kit z potencjometrem wieloobrotowym, a nawet gniazdkiem BNC.
Rano - koło południa - podeślę ci kontakt na filtr oraz moje wypociny na temat wzmacniacza do tego ustrojstwa.
Powodzenia, wszystkiego naj...naj w nowym roku i szampańskiej zabawy. |
|
Powrót do góry |
|
|
sq2dyl Site Admin
|
Wysłany: Pon Sty 03, 2011 3:44 pm Temat postu: |
|
|
Czołem!
Cytat: |
Warikapy od strony sterowania potenciometrem R-11 były podłączone prawidłowo a drugie końce wisiały sobie do niczego nie podłączone - należało je połąćzyć razem i dalej połączyć z wolnym końcem L-4.
To było -chyba- powodem że w Burzeninie 2009 roku nie udał sie tego radia odpalić.
|
W Burzeninie były już poprawione płytki. AVT w ostatniej chwili dostarczyło nowe PCB.
Tylko że cisza wiekuista na ten temat zapadła, powód albo strach przed utratą sponsora, albo towarzystwo wzajemnej adoracji.
|
Cisza zapadła, bo nikt nie ciągnął dalej tematu. Niemniej po rozmowach kuluarowych większość kolegów potwierdziła, iż wbrew pozorom była to zbyt skomplikowana konstrukcja jak na szybki montaż w ciągu kilku godzin.
A że każda taka postawa jest szkodą dla samego AVT i setek adeptów krótkofalarstwa to już nikogo nie obchodzi.
Błąd jest sprawą normalną, każdemu się zdarzyć może - ale przyznać się do niego umieją tylko ludzie wielcy !.
|
AVT przyznało się do błędu na płytce - dostarczyło nowe i było to jasno zasygnalizowane przed uruchomieniem montowni.
Co do samego układu nie wypowiadam się, gdyż nie prowadziłem montowni. Być może Koledzy, którzy składali lub kibicowali w montowni na Warsztatach 2009 napiszą coś więcej. _________________ Pozdrawiam
Lukasz, sq2dyl |
|
Powrót do góry |
|
|
SP7KH Początkujący
|
Wysłany: Pon Sty 03, 2011 4:53 pm Temat postu: |
|
|
Fakt jest faktem że w ostatni wtorek doszedł do mnie kit zamówiony u dystrybutora w Cyfronice.
Zamawiam tam bo mam upusty, wysyłka tańsza i szybsza - pełny kontakt.
Płytka jest niepoprawiana - i nie o to chodzi, to zaledwie dwa cm mostka
i dwa podskrobania nożykiem.
Chodzi o to że sygnał o błędnej płytce był już na Elektrodzie w maju 2009 roku, Burzenin był ponad rok temu.
I przez ten czas producent kitu - AVT nie uznał za stosowne poinformować swoich klientów o błędzie.
Papierek samoprzylepny na torebce i dwuzdaniowa wzmianka na stronie AVT przy opisie zestawu.
Byłoby w porządku - ale nie jest bo AVT olał i olewa dalej swoich klientów.
Wystarczy spojrzeć na schemat "Antosia" gdzie przekaźnik w najprostrzej i czystej formie zwiera +12V z GND.
Wystarczy PTT nacisnąć.
Żęby to zobaczyć to trzeba za obejrzenie schematu tego wynalazku zapłacić - za darmo nie uwidzisz i nie porównasz.
A płytka to w cenie żywego srebra, albu lu pisz SMS i płać.
No bo jeszcze byś zerżnął ten "unikalny" układ.
Za darmo możesz tylko się dowiedzięć jaki jest świetny.
I z tąd moje i nie tylko moje żale do dystrybutora. |
|
Powrót do góry |
|
|
sq2dyl Site Admin
|
Wysłany: Sro Sty 05, 2011 2:35 pm Temat postu: |
|
|
Czołem!
Trudno mi oceniać AVT, zamawiałem u nich tylko płytki do różnych układów i jak na razie trafiłem na bezbłędne
Co do tego, że Cyfronika dosłała Tobie KIT bez tej informacji o błędzie, to nie przesadzajmy - Cyfronika pewnie miała to na magazynie i zakupione było przed wykryciem błędu.
Niemniej masz rację, że na www w opisie tego konkretnego KITu AVT mogło dać informację, że płytki z pierwszej serii są wadliwe.
Czy pisałeś do AVT i lub Andrzeja Janeczka w sprawach błędu? Jaka była ich reakcja? _________________ Pozdrawiam
Lukasz, sq2dyl |
|
Powrót do góry |
|
|
SP7KH Początkujący
|
Wysłany: Sro Sty 05, 2011 2:52 pm Temat postu: |
|
|
Nie, nie pisałem - szczególnie że błąd ten był już opisany na Elektrodzie w
maju 2009 roku, dzięki temu tak łatwo go zlokalizowałem, a i sam producent "cichcem" płytkę zmienił.
W tym samym miejscu na Elektrodzie są również słowa uznania co do działania części Rx-a ustrojstwa.
Mam toto zmontowane, czekam tylko na filtr drabinkowy - sam nie mam czym się podprzeć żeby był w miarę profesjonalnie wykonany.
A filtr i VFO to podstawa takiej prostej "konstrukcji".
Hercomiarka czeka w gotowości, drugie fabrycznie wyskalowane radio (FT-817) w dyspozycji, zestrojona i sprawdzona W-735 na dachu.
Część nadawca (PA) tworzona w dyskusji na HomeMade - co by "firmowych AVT-owskich" wpadek wzmacniaczowych uniknąć.
Zobaczymy co z tego wyjdzie.
Jeżeli nie ma dalszych błędów - szczególnie w dość skomplikowanej komutacji na diodach, to nie powinno być kłopotu
Myślę że nie ma co robić problemu - ot wyżaliłem sie publicznie i tyle - nawet mi ulżyło ! |
|
Powrót do góry |
|
|
SQ7HJB QRP_Fan
|
Wysłany: Sro Sty 05, 2011 6:52 pm Temat postu: |
|
|
Proponuje skupić się na problemach i poradach w uruchamianiu tego TRX-a. A co było minęło i szkoda post rozmydlać.
Z mojej strony TAURUS już zagadał. W sobotę jadę na giełde nabyć troszkę brakujących części. |
|
Powrót do góry |
|
|
SQ7HJB QRP_Fan
|
Wysłany: Wto Sty 11, 2011 10:57 pm Temat postu: |
|
|
Czy któremuś z kolegów udało się uruchomić nadajnik w TRX2008. Ewentualnie jakieś sugestie, porady w tym temacie. |
|
Powrót do góry |
|
|
SP7KH Początkujący
|
Wysłany: Sro Sty 12, 2011 5:09 am Temat postu: |
|
|
Chyba było by to niemożliwe do wykonania - bo na płytce takowego nadajnika po prosu nie ma (nie liczę stopnia wstępnego który jest zawarty w strukturze US2).
Pod tym linkiem - od tego miejsca:
http://sp-hm.pl/thread-672-page-4.html
zainspirowałem kolegów do wspólnej pracy nad takim wzmacniaczem - i już widać finał.
Powodzenia: Heniek |
|
Powrót do góry |
|
|
SQ7HJB QRP_Fan
|
Wysłany: Sro Sty 12, 2011 9:16 am Temat postu: |
|
|
No właśnie pytałem o nadajnik a nie o wzmacniacz. A nadajnik to nie jedna struktura UL1203 tylko prawie cała pcb z wyjątkiem wzmacniacza m.cz.
I chodzi mi czy ktoś uzyskał te 300mV czystego sygnału do dalszego wzmacniania?
Pytam pod kątem porad, wskazówek itp.
Pozdrawiam |
|
Powrót do góry |
|
|
SP7KH Początkujący
|
Wysłany: Sro Sty 12, 2011 9:29 am Temat postu: |
|
|
Całkowita racja.
Niestety jeszcze do tego nie doszedłem, czekam ciągle na zamówiony filtr drabinkowy - sam nie mam czym dokładnie pomierzyć, ponadto zakup 20-30 kwarców byłby i tak droższy od gotowego, dobranego i pomierzonego filtru za całe 25 zł. |
|
Powrót do góry |
|
|
sq8gum Początkujący
|
Wysłany: Sro Lut 09, 2011 7:37 pm Temat postu: |
|
|
Ja ciągle walczę ze zrównoważeniem nadajnika. Niestety nie jest to takie proste, przynajmniej w moim wykonaniu. Spróbuję wylutować rezystory ograniczające i wstawić większy PRek do regulacji, może wtedy się uda... |
|
Powrót do góry |
|
|
|