Wysłany: Sro Wrz 08, 2010 8:51 pm Temat postu: SQ9GEH w Muzeum Zabawek w Kielcach
Witam
co ma wspólnego Muzeum zabawek z telegrafią ????? Ma o czym przekonacie się za chwileczkę
Otóż GEH zwiedzał ze swą córa muzeum zabawek a przy okazji wystawę "Nauki dawne i niedawne"
i jego wzrok przykul następujący eksponat
lekkie zbliżenie
dla ciekawych co to za model
oczywiście jak to maniak nie mogłem się oprzeć pokusie
i po szybkiej regulacji słychać było miarowy kod morsa. Cała zabawę uatrakcyjniała zmiana częstotliwości generatora charakterystyczna dla starych nadajników lampowych zwany popularnie jako "chirp". _________________ Wracałem sobie wczoraj pieszo z pracy do domu i koleś wbijający na dachu gwoździe nazwał mnie 'małym paranoidalnym dziwakiem'... Kodem Morse'a.
Ostatnio zmieniony przez SQ9GEH dnia Czw Wrz 09, 2010 3:34 pm, w całości zmieniany 2 razy
wiesz co nie doczytałem o co biegało z tym czasem.
Zaabsorbował mnie dźwięk klucza podobny do tego poza tym z powodów lokalowych nie widziałem radia na KF kilka dni. A klucza to jeszcze dłużej
chyba jednak jestem miłośnikiem Lamp i starych kluczy sztorcowych. ciekawe czy jest to uleczalne ?????? _________________ Wracałem sobie wczoraj pieszo z pracy do domu i koleś wbijający na dachu gwoździe nazwał mnie 'małym paranoidalnym dziwakiem'... Kodem Morse'a.