Wysłany: Pią Sie 06, 2010 7:31 am Temat postu: próby z anteną mobilową Ampro 80
witam
kupiłem sobie ostatnio taką antenę i zabrałem ją na wakacje z myslą ,że bede pracował QRP z Bieszczad,ale że nie było czasu na sprawdzenie jej przed wyjazdem to w momencie jej zmontowania okazało się ,że klapa.
Ale od początku - antena zmontowana na podstawie magnetycznej - po podłączeniu radia musiałem dac siłę głosu w radiu na max aby były jakies szumy... po podniesieniu anteny w ręku do góry nad dachem samochodu szumy gwałtownie wzrosłya co za tym idzie zacząłem słyszec stacje na pasmie pracującą z mazur(raport ok 5/5).Pomyslałem,że należy odłączyc akumulator od instalacji pojazdu o podpiąłem radio bezposrednio do bateri i już było lepiej ale niezadawalająco.przeniosłem więc antenę na sąsiednie auto i było jeszcze lepiej, ale znów jak ją podniosłem do góry znów było lepiej. Strojenie anteny niewiele zmieniało choc SWR był ok 1,4 i niewiele się zmieniał w przedziale 3710 - 3730.W koncu dałem spokój bo były inne fajne rzeczy do robienia jak to na polu namiotowym. zapraszam do wymiany doswiadczen i może jakies inne sugestje. Jakis czas wczesniej rozmawiałem z domowego QTH ze stacją mobilową z Jasła i szło całkiem fajnie ( dystans ok 700km z rap 5/6).pozdr Greq