parmopfn Początkujący
|
Wysłany: Pią Sie 03, 2012 1:36 pm Temat postu: Teoria i praktyka budowy nadajników QRP |
|
|
Witajcie :)
Pomimo długich lat grzebania w konstrukcjach odbiorczych (no dobrze, kilka mikro-nadajników też popełniłem), dopiero za kilka miesięcy będę miał (mam nadzieję) znak. Ostatnio postanowiłem zgłębić temat nadajników (QRP w szczególności, oczywiście), w wyniku czego pojawiło się kilka moich wątpliwości.
Impedancja wejściowa/wyjściowa drivera/wzmacniacza.
Ww. impedancje zależą głównie od punktu pracy tranzystora. Na ten przyklad, impedancja wyjściowa (dajmy na to, PA w klasie C) zależy od napięcia na tranzystorze (mówiąc ogólnie), i prądu przez niego płynącego. Impedancja wejściowa tranzystora zależy głównie od prądu kolektora w tranzystorze.. I tak kółko się zamyka - nie mogę dobrze wyliczyć impedancji (we i wy), bo nie znam prądów, nie znam prądów, bo nie znam impedancji... Jak tu dobry układ dopasowujący skonstruować... Symulatory sobie z tym nie radzą, dla klasy C widzą na wejściu diodę, i wyniki dopasowania są z kosmosu wzięte.
Jak sobie z takimi rzeczami poradzić przy projektowaniu PA? Oczekiwał bym jakiś porad teoretyczno/praktycznych..
Oczywiście, mogę zrobić PA z QRP typu taurus, libra, itp, ale nie o to mi chodzi.
73
Pozdrawiam |
|