Wysłany: Sro Lis 20, 2013 10:21 pm Temat postu: Jak wykonać VFO
Potrzebóje pomocy mam radio qrp Antka potrzebuje zrobić do niego vfo na potencjometrze wieloobrotowym i żeby częstotliwość nie płynęła . _________________ SQ8MXL
Wykonanie stabilnego VFO to nie taka prosta sprawa. Do tego chcesz to zrobić w wersji z potencjometrem 10-cio obrotowym i diodą pojemnościową czyli VCO. Jak dla mnie jedno i drugie to proszenie się o kłopoty. Potencjometr przy intensywnym użytkowaniu trzeba będzie co jakiś czas wymieniać, a to niemały koszt, natomiast dioda pojemnościowa może (choć nie musi) być przyczyną dewiacji na sygnale. Łatwiej wykonać w miarę stabilny generator VXO z kondensatorem strojeniowym. W każdym przypadku trzeba zadbać o dobrej jakości kondensatory w dzielniku oraz kondensatory sprzęgające poszczególne stopnie. Dobrze też aby taki generator pracował z niezbyt wysoką częstotliwością wy - sygnał 5MHz będzie stabilniejszy od 12MHz. Przy VFO ważna jest jakość wykonania samej cewki.
Aktualnie nie budowałbym już heterodyny w wersji VFO,VCO czy VXO. Spadek cen chińskich modułów AD9850 sprawił że niewiele większym kosztem od VFO + skala częstotliwości da się zbudować prosty, dowolnie konfigurowany DDS do Antka. Podstawowe elementy do wykonania takiego DDSa to:
- moduł AD9850 (średnio 30zł)
- wyświetlacz LCD (10 do 20zł)
- procesor AT czy PIC (5 do 10zł)
- enkoder (4 do 7zł)
W Kacprze przeszedłem wszystko tzn. zawsze była programowana skala częstotliwości DL4YHF plus heterodyna w postaci VFO, VCO czy VXO (to rozwiązanie stosowałem najdłużej). Jednak od pewnego czasu stosuję prosty DDS i wiem, że nie wrócę już do poprzednich rozwiązań. DDS to dziś najłatwiejsza droga do wykonania prostego, stabilnego generatora czyli takie cyfrowe VFO, a przy okazji masz dodatkowe funkcje. Twój wybór, ale radzę przemysleć tą diodę pojemnościową i potencjometr...
Zgadzam się z Wojtkiem - DDS jest aktualnie najprostszym rozwiązaniem. Jednak z punktu widzenia edukacyjnego, zbudowanie VCO czy VXO i poznanie ich działania, wad i zalet jest bezcenne _________________ Pozdrawiam
Lukasz, sq2dyl