Nie ma za co:)
Cieszę się, że mogłeś po latach przerwy na nowo wyjść w eter.
Jak widać nawet na trochę dziwnych z pozoru antenach można prowadzić łączności i to z całkiem dobrym skutkiem i za pomocą prostych urządzeń.
Życzę wiele radości z pracy na Kacprze.
73! Wojtek
Ps. Dziś słyszałem Cię w łączności z SP3EWP.
Gratuluję też QSO ze Sttutgardem.
Dziękuję. Jak znajdę mikrofon od 3001 i ładnie to wszystko skomponuję, to wrzucę jakieś zdjęcie zestawu. Na razie robię łączności na mikrofonie, który w 50% składa się z taśmy klejącej.
73 również!
Jak komuś znudzi się praca QRP, to może podłączyć do takiego Kacpra prosty wzmacniacz mocy, np. przerobiony na pasmo amatorskie KL-203 od CB. Na czymś takim da się już robić łączności na 3,5 MHz z USA. Wczoraj zrobiłem łączność z W2VP na 3.798 MHz.
Odbiornik Kacpra niczym nie ustępuje czułością stacjom fabrycznym. Porównywałem go już do IC-746 i Kenwooda TS-570, i umieściłbym gdzieś pomiędzy tymi dwoma TRX'ami.
No, to jest przyjemność poczytać takie historie:)
Ja już mam zapas rdzeni Amidona, potencjometr wieloobrotowy i piękny filtr elektromechaniczny do telegrafii, bodajże 450KHz, plus oczywiście mnóstwo innych elementów, które zamierzam wykorzystać. Na myśli mam heterodynę na 20mtr, być może nawet dwu, albo i trzypasmową. Pomysł kiełkuje od dawna i przyjdzie czas na realizację, tym bardziej, ze takie forum inspiruje:)
Właśnie słucham na 80m stacji SP6ITF. Propagacja niezbyt dobra, odbieram na tle jakiegoś dziwnego smażenia. Postanowiłem
przełączyć się na mojego staruszka Icoma i ...
... Na Icomie nie mogę praktycznie nic zrozumieć. Smażenie skutecznie przykrywa sygnał korespondenta. To znaczy słyszę, że nadaje, ale wyłapuję pojedyńcze słowa. Sytuacji nie poprawia kręcenie AF Gain i włączanie NB.
Z powrotem antena do Kacpra i pomimo smażenia czytam wszystko.
Dziwne to trochę, ale nic na to nie poradzę Antena to LW 36m i barierka balkonu jako przeciwwaga.
Odbiornik Kacpra okazał się lepszy w tej sytuacji.
Dołączył: Jun 08, 2005 Posty: 8 Skąd: Nakomiady k. Kętrzyna (Mazury)
Wysłany: Sro Lip 25, 2012 9:55 pm Temat postu:
[quote="SP4SKV"]Właśnie słucham na 80m stacji SP6ITF. Propagacja niezbyt dobra, odbieram na tle jakiegoś dziwnego smażenia. Postanowiłem
przełączyć się na mojego staruszka Icoma i ...
... Na Icomie nie mogę praktycznie nic zrozumieć. Smażenie skutecznie przykrywa sygnał korespondenta. To znaczy słyszę, że nadaje, ale wyłapuję pojedyńcze słowa. Sytuacji nie poprawia kręcenie AF Gain i włączanie NB.
Z powrotem antena do Kacpra i pomimo smażenia czytam wszystko.
Dziwne to trochę, ale nic na to nie poradzę Antena to LW 36m i barierka balkonu jako przeciwwaga.
Odbiornik Kacpra okazał się lepszy w tej sytuacji.[/quote]
Dwa lata temu gościł u mnie Piotr SP9LVZ. Do mojej anteny (doublet) podłączaliśmy: FT-817 i samoróbkę Piotra. Odbieraliśmy stacje SSB w pasmie 80 metrów. Lepiej odbierała samoróbka. Był to jednopasmowy TRX z filtrem drabinkowym i zwykłym VFO.
72
Bolek
Wszystkie czasy w strefie Idź do strony Poprzedni1, 2
Strona 2 z 2