Witaj
Niestety,jak pewnie wiesz-dobry SWR w antenie to nie wszystko :)Musi być coś jeszcze wypromieniowane,sprawność.Robiłem
kopię tego "ciekawego" transformatora -baluna kilka lat temu,jak tylko pojawiły się zdjęcia rozebranej "tajnej"głowicy CHA-250 na stronie pewnego anglika.Też użyłem podobnego rdzenia dwuotworowego,jak u Ciebie-do QRP.Na pasmach 3,5-7MHz z taką długością promiennika jest to tylko wyrafinowane sztuczne obciążenie, grzejnik.Można je wykorzystać do LW ze 20m ale też rewelacji nie ma.W rezultacie oddałem Koledze, który uzywał z jakimś drutem na działce.Niezdrowe "podniecenie" Ham's tą konstrukcją wynika z jej szerokopasmowości z przypadkowym promiennikiem-nie potrzeba ATU, wszędzie dobre dopasowanie-normalnie super antena .Ale oczywiście lepsza taka, niż brak anteny, np. na dachu bloku .Osobiście wolę coś co jest w rezonansie na danej częstotliwości, nawet skróconego.W terenie na QRP prefeuję GP 1/4(najczęściej z taśmy mierniczej na drzewie) lub "krótki"(!) LW , też podobnej długości i ATU. To oczywiście tylko moje zdanie na temat CHA-250 i podobnych.