Sprawa się wyjaśniła.
Zmieniałem wyświetlacz i nic to nie dało.
Wystarczyło dać fusy na HS zamiast XT
W jednej pozycji przełącznika mam miernik częstotliwości - pokazuje 000000001
W drugiej pozycji częstotliwość mam 00029626 coś mało z założoną zworą na nodze 12 pica (lk1). Jak dołożę zworę na nogę 10 pica (lk2) to nic się nie zmienia na wyświetlaczu, dalej jest 00029626.
Czy to oznacza że muszę szukać dokładniejszego kondensatora 1nF czy też dławik osiowy jest do kitu?
Jeszcze mi coś nie pasuje z tym tranzystorem pnp.
Schemat oryginalny i od SQ7DQr różnią się i muszę poprawić.
Dziękuję za pomoc.
Wysłany: Sro Sty 11, 2012 10:51 pm Temat postu:
HEJ!
Ja bym obstawiał dławik. Może mieć całkiem inną wartość.
Sam kiedyś przez pomyłkę wlutowałem inny. Objaw był taki. że czały czas wyświetlał "przełącz na C"
Pozdrawiam
Jeśli masz program ściągnięty ze strony SQ7DQR, to po kalibracji pojawia się komunikat "podłącz cewkę" jeżeli częstotliwość drgań przekracza ok. 655kHz - jak sprawdziłem na listingu kolega zamienił komunikat "Overflow" na "podłącz cewkę". Prawdopodobnie w dalszej pracy miernika się sprawdza (nie wiem jeszcze co dalej, na razie muszę znaleźć dławik - omyłkowo sprzedano mi 62uH i sytuacja była jak powyżej).
A więc pomału brnę do przodu. Wymieniłem kondensatory na 1%.
Dodatkowo błędnie włożyłem tranzystor. Miał być pnp a włożyłem npn chociaż wiedziałem że jest pomyłka. Teraz pokazuje coś koło 56764 więc jest ok. Podobno ten dławik nie jest wartością krytyczną. Ważniejszym jest ten kondensator 1nF 1%. Ja dodatkowo wymieniłem elektrolity przy generatorze na tantale.
Mam jeszcze problem z kalibracją bo zdarza się że nie kalibruje się do 0pF tylko np. do 500nF. Jak docisnę palcem biegun + to już się zmienia wynik.
Myślę że jest to związane z masą lub ekranowaniem bo na razie jest wszystko na pajączku. Obudowa się powoli robi i jak włożę to zobaczę czy jeszcze takie cuda się dzieją.
Wszystkie czasy w strefie Idź do strony Poprzedni1, 2
Strona 2 z 2