Szanowny Kolego to zbyt duże wymagania od anteny turystycznej. Bez skrzynki antenowej to może być W3DZZ, G5RV lub W8010, którą trzeba stroić w danych warunkach lokalizacji. Po wielu latach doświadczeń polecam antenę podwójny Zeppelin nazywany też Doublet. W wersji turystycznej używam anteny o następujących wymiarach: ramiona 2x20,57 m i kabel zasilający symetryczny telewizyjny 300 omów w dwóch wersjach: 11,9 m i 23,8 m. Warunki zawieszenia wyznaczają długość linii zasilającej. Antenę zawieszam z ramionami prostymi lub odwrócone V i dopasowuję skrzynką antenową MFJ model 901B. W ten sposób obsługuję 9 pasm KF i otrzymuję dobre raporty z kraju i europy. Stacjonarnie używam tej samej anteny w konfiguracji odwrócone V, ale zasilanej drabinką. To antena godna uwagi. Po starannym dostrojeniu nigdy nie miałem kłopotów z TVI i BCI, nawt w regionach gdzie jest utrudniony odbiór TV. 73. Jarek.
Cóż nie musi to być jedna antena mogą byc np 2, jedna na 3,5 i 7 (mam np dipol) a druga na wyższe pasma, ale rzeczywiście dublet to niezły pomysł. Jestem ciekaw po prostu co koledzy używają i czy w ogóle startują w polnym dniu.
Dołączył: Jun 08, 2005 Posty: 8 Skąd: Nakomiady k. Kętrzyna (Mazury)
Wysłany: Nie Sie 14, 2011 8:22 pm Temat postu:
U mnie z powodzeniem stosuję antenę doublet 2x20,2m powieszoną w układzie inverted vee na wysokości około 10 metrów. Zasilam antenę kablem symetrycznym 450 omów. Długości kabla nie zmierzyłem. Pracuję na TRX Elecraft K2 w wersji QRP. Antena dobrze pracuje w zakresie od 80 do 10 metrów. Jako AT służy mi ZM-2 EMTECH. Najsłabsze jest pasmo 40 metrów ale może to wynikać z długości kabla. Z mocą około 5 watów emisją CW można nawiązywać łączności DX-owe na każdym z pasm. Jeśli ktoś pyta o prostą i dobrą antenę drutową wielopasmową to odpowiem, że jest to doublet.
72
Bolek
SQ7IQI imię....... proponuję wpisać w google: doublet i zobaczysz ile stacji z DL, PA, F, GB.... używa tej anteny. Jest wiele opisów i zdjęć oraz uzyskane osiągnięcia. 73, Jarek.