Poprzedni temat :: Następny temat |
Autor |
Wiadomość |
SQ9GEH QRP_Fan
|
Wysłany: Pią Sie 20, 2010 4:23 pm Temat postu: Filtr CW na posrednia 455 kHz |
|
|
Witam
Ostatnio z nudów zrobiłem porównanie Ten-Tec Century/22 kontra Trio JR310 w temacie odbioru telegrafii. I okazało sie ze mimo braków filtrów CW Trio sprawuje sie porównywalnie. co ciekawe do odbioru tej emisji używa filtrów od USB bo niema nawet przełącznika na CW tylko USB/CW. Z okazji ze elektronik zemnie jeszcze gorszy niż telegrafista zabrałem schemat i serwisówke do kol. SP9SPV w celu konsultacji. w ramach testów otrzymałem od niego 2 filierki 2,4 kHz i stworzyłem coś takiego:
W praniu okazało sie ze w/w układ jest niezauważenie lepszy od standardowego ale pomyślałem ze jak by zastosować filtry węższe niż 2,4 kHz powinno być dużo lepiej. W katalogu Muraty wyczytałem ze mam on w ofercie filtry 1 kHz niestety po przeszukaniu wielu sklepów internetowych nie znalazłem ich w ofercie. tak wiec zwracam sie do kolegów konstuktorów czy ktokolwiek widział słyszał o takich filierkach był bym wdzięczny za pomoc. _________________ Wracałem sobie wczoraj pieszo z pracy do domu i koleś wbijający na dachu gwoździe nazwał mnie 'małym paranoidalnym dziwakiem'... Kodem Morse'a. |
|
Powrót do góry |
|
|
sp2qca Zainteresowany
|
Wysłany: Nie Sie 22, 2010 9:20 pm Temat postu: |
|
|
A moze bys pomysłał o zrobieniu drabinkowca z rezonatorów piezo na 455kHz? Temat kiedyś wałkowany w czasach Bartka - ale może wtedy bardziej chodziło o SSB. Takie filtry były robione i działały.
Wydaje mi sie że na CW też da się takiego drabinkowca zrobić.
Z racji mniejszej dobroci w porownaniu do kwarców może być większe tłumienie ale masz swobodę: chcesz to dasz 3 filtry, chcesz to więcej
i pasmo sobie ustalisz jakie chcesz.
Pozdrowienia
Artur sp2qca |
|
Powrót do góry |
|
|
SQ9GEH QRP_Fan
|
Wysłany: Pon Sie 23, 2010 6:11 am Temat postu: |
|
|
prawdopodobnie bede miał kwarce do filtru.
a jak nie to 200 dolarów w łapkę i szeroki uśmiech do Inrad-a chyba ze coś na ebay-u wypłynie to kapkę taniej _________________ Wracałem sobie wczoraj pieszo z pracy do domu i koleś wbijający na dachu gwoździe nazwał mnie 'małym paranoidalnym dziwakiem'... Kodem Morse'a. |
|
Powrót do góry |
|
|
sp2qca Zainteresowany
|
Wysłany: Pon Sie 23, 2010 8:22 am Temat postu: |
|
|
Przed zakupem i wydaniem 200 USD pomysl czy nie warto sprobowac z rezonatorami piezo, które są w wielu sklepach i raczej tanie.
W książkach SP5QU były też schematy jak zaweżać filtry na ok 455kHz
do pracy telegraficznej - tzw. mnożniki dobroci albo i inne. Nie pamietam ale na pewno były.
pozdrowienia
Artur sp2qca |
|
Powrót do góry |
|
|
|