Wysłany: Pią Lip 02, 2010 9:42 am Temat postu: Czy można przy pomocy NWT sprawdzić balun
Witam!
Pytanie jak w temacie czy przy pomocy NWT i mostka pomiarowego można sprawdzić balun.
Jak poprawnie wykonać taki pomiar?
Ma 2 wersje baluna na rdzeniu t-200 i rdzeniu rurkowym o średnicy zewnętrznej 15mm i długości 30mm.
Na t-200 mam 8 zwojów bifilarnie - indukcyjność uzwojenia około 1,4uH
Na rurkowym 6 zwojów jak wyżej - indukcyjność uzwojenia ponad 80uH.
Jeśli włączę NWT w tryb SWR to mam wartości od 1,05 do 1,5 w zakresie 1Mhz do 50MHz. Bardzo podobnie w obydwu przypadkach.
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/4736710f97845225.html
Nie robilem takich pomiarów wiec podaje to co mi sie wydaje ze chyba jest OK - choc nie mam pewnosci.
Dobry pomiar baluna oprócz SWR powinien uwzględniać straty w balunie jako całości - nie ma znaczenia czy w rdzeniu czy w cewce - dziala calosc.
Sam nie wiem jak to najlepiej zrobic ale moze pomiar jak filtru z wyznaczeniem tlumienia w najbardziej porządanej czesci pasma będzie OK.
Jak straty małe to tłumienie powinno być małe.
Można by też pomyśleć o pomiarze sprawności - zapytaj na mailu Marcina SP5JNW jak mierzył sprawność balunów - albo to moze nawet jest na jego stronie www.
pozdrowienia
Artur sp2qca
ps. podziel sie wynikami i metodą jak przeanalizujesz materialy.
Wysłany: Nie Lip 04, 2010 4:27 pm Temat postu:
Poczytałem trochę na stronie SP5JNW i wykonam balun z przewodu koncentrycznego. Prosto i skutecznie. Mam rdzeń większy od t-200. Sprawdzę tylko orientacyjnie jego przenikalność.
W późniejszym czasie pomęczę jeszcze pomiary z wykorzystaniem NWT.
Pozdrawiam