Poprzedni temat :: Następny temat |
Autor |
Wiadomość |
sp9vnm QRP_Fan
|
Wysłany: Sro Gru 02, 2009 12:28 pm Temat postu: Dyżury radiowe QRP |
|
|
Jakiś czas temu w necie znalazłem informacje o dyżurach radiowych mających na celu ewentualne sprawdzenie łączności i podanie solidnego raportu.
W tej chwili nie jestem w stanie odnaleźć źródła informacji nie mówiąc o konkretach typu częstotliwości, czas etc.
Czy ktoś się orientuje czy inicjatywa jest kontynuowana względnie kto i na jakich zasadach się tym opiekuje ?
72! |
|
Powrót do góry |
|
|
sp9vnm QRP_Fan
|
Wysłany: Wto Gru 22, 2009 1:56 pm Temat postu: |
|
|
No więc sam sobie znalazłem źródłowy materiał.
Oto link:
http://www.sp5ddj.pl/5-2003.htm
W końcówce cytowanego tekstu, który pochodzi z numeru 05/2003 MK QTC znajduje się akapit zatytułowany "Skedy QRP" a w nim informacje, których szukałem.
Niestety, opis dotyczący wydarzeń sprzed ponad 6 lat oraz milczenie tutaj na Forum QRP skłaniają do przypuszczeń, że opisywane poniedziałkowe skedy nie są już prowadzone.
Czytając pozostałe numery MK QTC dowiedziałem się, że w tamtych czasach na apel Włodka SP5DDJ (opublikowany 2/2003), który zachęcał do ujawnienia się krótkofalowców aktywnych QRP, zgłosiło się (i zostało przedstawionych w n-rze 04.2003) zaledwie dwunastu kolegów.
Dzisiaj na SP-QRP jest zarejestrowanych 2098 członków.
Może dla tej "nowej fali" warto byłoby wznowić inicjatywę.
Ja uważam, że byłoby to bardzo pożyteczne.
Z okazji nadchodzacych Świąt oraz Nowego 2010 roku żyszę wszystkim samych udanych łączności oraz dużo satysfakcji z naszego hobby ! Jerzy SP9VNM
Ps.
Stawiając propozycje, jak powyżej, brałem pod uwagę także swój udział w przedsięwzięciu. Jednak w chwili obecnej brak umiejętności, średni sprzęt i przede wszystkim marne warunki terenowe wykluczają mój udział.
Mam jednak nadzieję, że znajdą się chętni, którzy przynajmniej przez jakiś czas poprowadzą skedy.
(a resztę doorganizuje i pobłogosławi Szefostwo SP-QRP )
72! |
|
Powrót do góry |
|
|
SQ9GEH QRP_Fan
|
Wysłany: Sro Gru 23, 2009 8:42 pm Temat postu: |
|
|
Cytat: |
Ps.
Jednak w chwili obecnej brak umiejętności, średni sprzęt i przede wszystkim marne warunki terenowe wykluczają mój udział.
|
E tam grymasisz.
sprzęt masz dobry, brakuje ci tylko jakieś antenki.
A jak potrzebujesz treningu to ci załatwię bo OT 12 kombinuje jakiś znaczek okolicznościowy. A ja z okazji ze ostatnio "zasławnoł" to już SP9BRP obiecuje mi dać taką poglądową lekcje telegrafii ze strach się bać. |
|
Powrót do góry |
|
|
SQ9GEH QRP_Fan
|
Wysłany: Pią Kwi 02, 2010 9:57 am Temat postu: |
|
|
a ja powrócę do głównego tematu.
Otóż mam pewnego "pomysła" na dyżury radiowe i umawianie sked-ów na naszym forum jest chat który co prawda aktualnie nie działa ale jak ładnie poprosimy Łukasza to może go uruchomi.
W dzisiejszej dobie większość kolegów posiada internet tak wiec można sie zalogować na chacie i umówić z kolega na małe testy.
Ostatnio bawiłem się tak z kol Jurkiem SP9VMN via GG i powiem ze jest to fajna metoda kontroli sprzętu. Ja sie dowiedziałem ze w pasmie 10m na moim GP i 20 W średnio dolatuje do niego. oczywiście na CW.
zamierzam tez rozpropagować ten pomysł lokalnie
Edit:
Po rozmowie z Łukaszem padł pomysł używania DXClustera ew zrobienia czegoś w tym rodzaju
chodzi o to żeby można było wykorzystać sieć do naszych celów _________________ Wracałem sobie wczoraj pieszo z pracy do domu i koleś wbijający na dachu gwoździe nazwał mnie 'małym paranoidalnym dziwakiem'... Kodem Morse'a. |
|
Powrót do góry |
|
|
sq2dyl Site Admin
|
Wysłany: Czw Kwi 08, 2010 9:03 am Temat postu: |
|
|
Hej.
To jak? Robimy Cluster SP-QRP? _________________ Pozdrawiam
Lukasz, sq2dyl |
|
Powrót do góry |
|
|
sp9vnm QRP_Fan
|
Wysłany: Czw Kwi 08, 2010 10:16 pm Temat postu: |
|
|
Co do idei jestem za.
Co do detali technicznych kilka spraw mam niejasnych. W normalnym clastrze ciekawe stacje są zgłaszane przez innych. W naszym przypadku, trzeba by raczej samemu się wpisać i przynajmniej jakiś czas posiedzieć na jednej częstotliwości ?
Gdyby sprawa logistycznie nie była zbyt kłopotliwa to spróbować warto. (strata w przypadku uwiądu nie będzie bolesna)
Ubocznym efektem QRP-clastra (jeżeli się narodzi) będzie weryfikacja aktywności radiowo-internetowej naszej grupy.
Będzie to ciekawe (chociaż jako ciekawostka bez praktycznego znaczenia).
72! |
|
Powrót do góry |
|
|
sq2dyl Site Admin
|
|
Powrót do góry |
|
|
|