Wysłany: Pią Mar 05, 2010 7:36 pm Temat postu: Książki
Czy w interesie forum jest udostępnianie książek o tematyce KF w postacie ebook? Mam parę pozycji i nie wiem czy mogę udostępnić. Dodatkowo poszukuję "Konstrukcji krótkofalarskich dla początkujących" Andrzeja Janeczka SP5AHT.
Dołączył: Jun 25, 2005 Posty: 12 Skąd: 90-030 £ód¼ Przêdzalniana 42 m 21/22
Wysłany: Sro Gru 22, 2010 10:00 am Temat postu:
Nie chcę się wymądrzać - szczególnie daleko po czasie.
Ale czy wypożyczalnie i czytelnie w bibliotekach publicznych są też już nielegalne ?
Szczególnie jak nie bezpośrednio z papierzanej wersji, a z kopii elektronicznej czy mikrofilmowej korzystamy ?
Przecież jest to całkowicie to samo jak własną pozycje koledze pożyczę.
Nie chcę się wymądrzać - szczególnie daleko po czasie.
Ale czy wypożyczalnie i czytelnie w bibliotekach publicznych są też już nielegalne ?
Wydaje mi się, że wypożyczalnie mają kopie filmów z licencją na wypożyczanie.
Nie jestem prawnikiem, więc też nie chcę wydawać jednoznaczniej opinii. Z drugiej strony jeżeli byłoby to legalne, to przecież nikt nie walczyłby z siecią peer-to-peer
Cytat:
Szczególnie jak nie bezpośrednio z papierzanej wersji, a z kopii elektronicznej czy mikrofilmowej korzystamy ?
Przecież jest to całkowicie to samo jak własną pozycje koledze pożyczę.
Oj chyba nie to samo. Oczywiście nie widzę nic przeciwko temu, aby Forum było miejscem do zamieszczania informacji o chęci wypożyczenia wersji papierowych pozycji związanych z naszym hobby.
Chyba, że na forum jest prawnik _________________ Pozdrawiam
Lukasz, sq2dyl
Dołączył: Jun 25, 2005 Posty: 12 Skąd: 90-030 £ód¼ Przêdzalniana 42 m 21/22
Wysłany: Sro Gru 22, 2010 3:45 pm Temat postu:
Obawiam się że poruszyłem kij w mrowisku.
Logicznym by było pobrać kopie, poczytać - porobić sobie odpisy - zwrócić kopie.
Tylko jak, jak jest elektroniczna ?
Ja tam zaryzykuje i pożyczę jak ktoś potrzebuje:
Kossobudzki i Ładno, odbiorniki KF i UKF.
Słomczyński ABC krótkofalowca, Girulski, Urządzenia KF i UKF, Praca zbiorowa, Wzmacniacze Lampowe W.Cz.
Trzeba tylko pamiętać co by oddać po wykorzystaniu!