Poprzedni temat :: Następny temat |
Autor |
Wiadomość |
SQ9GEH QRP_Fan
|
Wysłany: Wto Gru 15, 2009 10:08 pm Temat postu: |
|
|
a ja uważam ze jest to możliwe.
z tym ze przypominało by to naukę mówienia. czyli tak jak rozpoznajesz "CQ" i bez znaczenia w jakim tępię nadane. tak wiec jak by stworzyć program podobny do samouczków jezyków. czyli najpierw nadawał by morsem a potem mówił co nadał. Tak wiec siedział bys sobie i słuchał a wyrazy odbierał byś jako całość a nie zbitkę liter. coś podobnego proponował maciek. czyli puszczanie tekstu morsem i odczytywanie go z kartki. a z czasem zaczniesz porostu kojarzyć całe słowa. I z doświadczenia wiem ze to prawda bo jak odbierałem wyrazy 3 znakowe po pewnym czasie kojarzyłem cały wyraz.
powiem tak trzeba będzie pomyśleć na metodologia i znaleźć jakiegoś królika doświadczalnego |
|
Powrót do góry |
|
|
ok1ox Początkujący
|
Wysłany: Pią Sty 01, 2010 2:45 pm Temat postu: CW |
|
|
Wedlug mojej opinii - po nacwiczeniu predkosci odbioru takich 50 znakow/min (naturalnie wszystkie litery i inne znaki znac jest potrzebne, ) jest dobra metoda wyrzucic olowek i bez zapisu podsluchiwac prosto na bandzie. Najpierv odbierasz znaki wywolawcze prosto do pamieci, kolejnie imie, QTH i inne Q-kody i zkroty. Celem jest pozniej korespondowac mowa otwarta, bez zapisu. Maxymalnie robisz notatki do logu. To analogia do robienia QSO fonia, tam takze nie piszesz wszystko. To tylko telegrafisci w armii musieli zlapac szyfrowke bezblednie
Sukces w uczeniu CW i pozdrowienia do Nowego Roku zyczy Miro OK1OX |
|
Powrót do góry |
|
|
SQ9GEH QRP_Fan
|
Wysłany: Nie Sty 03, 2010 11:14 am Temat postu: |
|
|
czyli RufzXP "Rzondzi"
Nie znając dnia ani godziny kiedy kol. SP9BRP wezwie mnie na testy do jakieś stacji okolicznościowej. Rozpocząłem intensywne znęcanie się na w/w programem i powiem ze zaczynam się odkrywać jego ciekawe funkcje
Co prawda nie nadaje sie do trenigu komunikacji otwartym tekstem ale do wycwiczenia operatorki jest bardzo dobry _________________ Wracałem sobie wczoraj pieszo z pracy do domu i koleś wbijający na dachu gwoździe nazwał mnie 'małym paranoidalnym dziwakiem'... Kodem Morse'a. |
|
Powrót do góry |
|
|
SQ9GEH QRP_Fan
|
Wysłany: Sob Sty 30, 2010 8:39 am Temat postu: |
|
|
Klub SP6ZDA organizuje kurs i wygląda ze bardzo dobrze opracowany metodologicznie tak wiec kto potrzebuje można skorzystać
dla zainteresowanych udało mi sie rozpracować G4FON-a co do plików "words" i jak by ktoś potrzebował do treningów jakiś innych to służę pomocą. Na razie mam pliki z znakami w dopieszczeniu slang oraz przetłumaczone pliki z słowami
Niestety opcje QSO mi sie zacinają wiec trenuje troszkę inaczej _________________ Wracałem sobie wczoraj pieszo z pracy do domu i koleś wbijający na dachu gwoździe nazwał mnie 'małym paranoidalnym dziwakiem'... Kodem Morse'a. |
|
Powrót do góry |
|
|
SQ9GEH QRP_Fan
|
Wysłany: Pią Sie 13, 2010 8:32 pm Temat postu: |
|
|
zaciekawiła mnie ta metoda _________________ Wracałem sobie wczoraj pieszo z pracy do domu i koleś wbijający na dachu gwoździe nazwał mnie 'małym paranoidalnym dziwakiem'... Kodem Morse'a. |
|
Powrót do góry |
|
|
sp9tnz Początkujący
|
Wysłany: Pon Gru 20, 2010 9:15 am Temat postu: g4fon |
|
|
Właśnie zainstalowałem ten program, ver. 9.4.2.
Niestety nie ma przycisków Text file, Words.
Chciałem poćwiczyć, ale bez tego chyba się nie da. |
|
Powrót do góry |
|
|
SQ9GEH QRP_Fan
|
Wysłany: Pon Gru 20, 2010 12:33 pm Temat postu: Re: g4fon |
|
|
[quote="sp9tnz"]Właśnie zainstalowałem ten program, ver. 9.4.2.
Niestety nie ma przycisków Text file, Words.
Chciałem poćwiczyć, ale bez tego chyba się nie da. [/quote]
Pewnie chodzi ci o G4FON-a Zakładki pojawią sie jak ustawisz w characters wszystkie litery _________________ Wracałem sobie wczoraj pieszo z pracy do domu i koleś wbijający na dachu gwoździe nazwał mnie 'małym paranoidalnym dziwakiem'... Kodem Morse'a. |
|
Powrót do góry |
|
|
sp9tnz Początkujący
|
Wysłany: Pon Gru 20, 2010 1:15 pm Temat postu: |
|
|
Dzięki, działa. |
|
Powrót do góry |
|
|
Maxim212 Początkujący
|
Wysłany: Sro Kwi 30, 2014 7:03 pm Temat postu: |
|
|
Poszukuję, na razie bezskutecznie, programu, który pozwoli mi na podłączenie klucza do komputera.
Słuchanie ćwiczę na podstawie dwóch programów:
1. to co stworzył SQ8QED
2. G4FON.
W czeluściach internetu znalazłem książkę autorstwa SP5BM "Metodyka nauczania telegrafii". |
|
Powrót do góry |
|
|
SQ9GEH QRP_Fan
|
Wysłany: Sob Maj 10, 2014 9:35 pm Temat postu: |
|
|
Witam
W jakim sensie chcesz go podłączyć
tu masz komunikator CW COM i w instrukcji masz jak podłączyć klucz do komputera przez porty COM i joysticka _________________ Wracałem sobie wczoraj pieszo z pracy do domu i koleś wbijający na dachu gwoździe nazwał mnie 'małym paranoidalnym dziwakiem'... Kodem Morse'a. |
|
Powrót do góry |
|
|
SP6MCW Początkujący
|
Wysłany: Sob Wrz 13, 2014 10:58 pm Temat postu: |
|
|
Znalazłem wreszcie program, który umożliwia podłączenie klucza.
jest t Cwplayer
http://www.f6dqm.fr/software.htm#cw_player
Ma spore możliwości i dość prostą obsługę. |
|
Powrót do góry |
|
|
|