Quentin !
Zakładam, że masz przynajmniej plany aby uzyskać licencje.....
(gdybyś ją miał to w dobrym tonie byłoby występować tutaj spod swojego znaku.....)
Dla mnie "prosty" to taki, który jednak umożliwi pracę w dzisiejszych warunkach i to niekoniecznie z odludzia (za to bez oczekiwań na wybitne parametry...). Dlatego określenie "najtańszy" też jest dyskusyjne, na pewno znajdziesz tańsze TRXy ale przypuszczalnie byłbyś mocno rozczarowany ich osiągami.
Ponadto wszystkie proponowane poniżej konstrukcje są dobrze rozpracowane i dlatego stosunkowo łatwe w realizacji.
Moje propozycje to:
1/ Antek v.2 czyli AVT 2310/2B z poprawkami opisanymi tutaj.
2/ Mini Max v.2 (http://www.qsl.net/sp6ifn/)
3/ Tyfon (http://tyfek.republika.pl/TYFon_80/tyfon_80.htm)
Samodzielne składanie jest świetne jednak jeżeli nie masz doświadczenia, względnie wsparcia w otoczeniu to możesz także zaliczyć przykrą porażkę. Po prostu uzbrój się w cierpliwość i nie zrażaj się nawet w razie klęski.
Pisałem, że nie mam jeszcze licencji, więc nie mam też znaku.
Oczywiście chcę dostać licencję, ale mam dopiero 15 lat, więc czy mogę ją dostać w takim wieku?? I co grozi za nadawanie bez licencji??
Co do tych transceiverków - jaki jest ich kosztorys??
I który by mi Pan polecił??
Quentin, coś mi się wydaje, że się już znamy ale było to na FK i wtedy występowałeś pod nickiem J-23.
Jednak jeżeli to nie Ty, to cóż mogę się mylić ale oznacza to, że masz sobowtóra .
Od jakiego wieku można mieć licencję i co grozi za nadawanie bez zezwolenia - na to ci nie odpowiem bo nie wiem. Natomiast materiału na temat "jak zastać krótkofalowcem" jest takie mnóstwo w internecie, że sam sobie poradzisz ze znalezieniem informacji.
Co do tych TRX-ów to wg mnie najłatwiejszy do zrobienia będzie Antek. Kit zawierający płytkę i wszystkie elementy, które są już sprawdzone kosztuje 147,1 zł.