Wysłany: Sro Paź 14, 2009 7:47 pm Temat postu: GRUPA MIŁOŚNIKÓW KONWERSACJI CW TEKST OTWARTY
WITAM SERDECZNIE !!!!!
TU MACIEK SP7VVK Z WIELUNIA.
NA POCZĄTKU CHCIAŁBYM PODZIĘKOWAĆ ŁUKASZOWI SQ2DYL ZA STWORZENIE FORUM A ZWŁASZCZA DZIAŁU CW.NA SPOTKANIU MIŁOŚNIKÓW QRP W BURZENINIE ZRODZIŁA SIĘ INICJATYWA POWOŁANIA DO ŻYCIA GRUPY MIŁOŚNIKÓW KONWERSACJI RADIOTELEGRAFICZNEJ.PO MOJEJ KRÓTKIEJ NIESPODZIEWANEJ PRELEKCJI OKAZAŁO SIĘ ,ŻE JEST WIELE KOLEŻANEK I KOLEGÓW ŻYWO ZAINTERESOWANYCH TYM TEMATEM. DUŻĄ CIEKAWOŚCIĄ CIESZYŁY SIĘ INFORMACJE DOTYCZĄCE NABYCIA I DOSKONALENIA UMIEJĘTNOŚCI SZYBKIEGO ODBIORU TEKSTÓW LOGICZNYCH,KTÓRE SA NIEZBĘDNE DO SWOBODNEJ "RADIOTELEGRAFICZNEJ ROZMOWY".WSPÓLNIE STWIERDZILIŚMY ,ŻĘ ZDECYDOWANA WIĘKSZOŚĆ DZISIEJSZEJ KORESPONDENCJI RADIOTELEGRAFICZNEJ OGRANICZA SIĘ DO WYMIANY RAPORTÓW .PRACA W ZAWODACH OWSZEM JEST PRZYJEMNA ,ALE OD NIEJ NIE PRZYBYWA UMIEJĘTNOŚCI KONWERSACYJNYCH .TO SAMO JEŻELI CHODZI O SZYBKĄ TELEGRAFIĘ ,KTÓREJ ISTOTĄ JEST ODBIÓR Z ZAPISEM PRZYPADKOWYCH ZBIORÓW LITER ,CYFR LUB ICH MIESZANKI.
NAM CHODZI O ZUPEŁNIE INNĄ UMIEJĘTNOŚĆ -SWOBODNĄ KONWERSACJĘ TEKSTEM OTWARTYM Z CORAZ TO WIĘKSZYM TEMPEM BEZ KONIECZNOŚCI ZAPISU - SŁYSZYSZ I WSZYSTKO WIESZ NA "ŻYWCA". W POLSCE JEST ZALEDWIE GARSTKA PRAWDZIWYCH MISTRZÓW TEJ UMIEJĘTNOŚCI .CZAS TO ZMIENIĆ .OD DAWNA NOSIŁEM SIĘ Z ZAMIAREM SZEROKIEGO PODJĘCIA TEMATU . ZJAZD W BURZENINIE NA KTÓRYM SPRAWA SPOTKAŁA SIE Z DUŻYM ZAINTERESOWANIEM SPOWODOWAŁ ,ŻE POSTANOWIŁEM PRZYSTAPIĆ DO DZIAŁANIA I NA POŚPIESZNIE ZORGANIZOWANEJ PRELEKCJI OMÓWIŁEM ZAGADNIENIA ,KTÓRE SPOTKAŁY SIE Z DUŻYM RAZ JESZCZE PODKREŚLAM ZAINTERESOWANIEM.CHCĘ PODZIĘKOWAĆ BOGUSIOWI SQ9GEH ZA JEGO ZAPAŁ ,ENERGIĘ I POMYSŁY KTÓRYCH MU NIE BRAKUJE.
ZE WZGLĘDU NA NIEZBYT DUŻĄ ILOŚĆ STACJI SP PRACUJĄCYCH RADIOTELEGRAFIĄ POWSTAŁ POMYSŁ WYZNACZENIA CZĘSTOTLIWOŚCI NA KTÓREJ BĘDĄ SPOTYKAĆ SIE STACJE SP CHCĄCE POGADAĆ.
WIELOKROTNIE SŁYSZAŁEM I SŁYSZĘ KOLEGÓW Z SP WOŁAJĄCYCH CQ SP NIEDALEKO SIEBIE PRZEZ KILKA MINUT BEZSKUTECZNIE . NASTĘPNIE ZNIKAJĄC BEZ SPOTKANIA .CZAS TO UPORZĄDKOWAĆ !!!
MYŚLIMY O AUDYCJACH RADIOTELEGRAFICZNYCH NADAWANYCH CYKLICZNIE NA PAŚMIE DLA POCZĄTKUJĄCYCH I BARDZIEJ ZAAWANSOWANYCH OPERATORÓW W KONWERSACJI ,ALE TO WSZYSTKO ZALEŻY OD TEGO Z JAKIM ZAINTERESOWANIEM SPOTKA SIĘ TA INICJATYWA.
WSZYSTKO ZALEŻY OD NAS
POZDRAWIAM I CZEKAM NA KONTAKT WSZYSTKICH ZAINTERESOWANYCH PRZEKAŻCIE DALEJ
tydzień temu na innych forach rzuciłem pomysł na rozpropagowanie QRP i CW:
Aby zrobić coś w stylu MP ARKI czyli raz w miesiącu w jakiś dzień tygodnia króciutkie zawody które będą rozgrywane w turach, a rozliczane raz do roku. i tak jak w "SP QRP Contest" dać jakieś uprzywilejowanie stają pracującym z mniejszymi prędkościami.
podzielić szybkość pracy na 3 grupy:
A) poniżej 20 grup
B) 20-25 grup
C) powyżej 25
i QSO punktować następująco.
A -3 punkty
B- 2 punkty
C- 3 punkty
można jeszcze dorzucić klasyfikacje QRP czyli + 1 punkt do QSO
tak wiec będziemy mieli klasyfikacje w 7 kategoriach:
A
A QRP
B
B QRP
C
C QRP
mieszana czyli stacja pracująca z stacjami z rożnych grup.
pomysł podrzuciłem też "Guru" czyli Włodkowi DDJ i dostałem taka odpowiedź:
Pomysł "Dni aktywności QRP CW" zagra, po spełnieniu kilku warunków organizacyjnych:
1. Znajdzie się lider, który:
- nagłośni sprawę w mediach krótkofalarskich np. na Portalu
- ustali najprostrzy regulamin
- będzie zbierał co miesiąc logi i szybko publikował wyniki comiesięcznego współzawodnictwa
- zadba o drobne upominki dla zwycięzców
2. W Eu przyjęte sa pewne ogólne reguły zawodów QRP, także stosowane np. w Memoriale SP9DT.
Przykładowa propozycja:
Dni Aktywności będą dla 3 grup "high speed CW" stacji: A - QRPp ( 1W i mniej), B-QRP - classic ( 5W), C- QRO ( max 20W) - tempo dowolne, ale różne od "wolnego"
i odpowiednio dla stacji nadających w tempie o.k. 10WPM ( identyczne grupy mocy).
Wtedy mamy 6 grup klasyfikacyjnych
Stacji QRO > 20W nie brałbym pod uwagę.
Zaproponowałbym wprowadzenie premiowanego mnożnika za ilość stacji nadających w tempie ~ 15WPM - co wynikałoby z nadawanego raportu.
Przykład raportów.
Stacja "początkująca" na CW np. z grupy A i nadająca tempem 15 WPM podawałaby raport RST/grupa mocy/ilość grup np. 569/A/10.
Pozostali nadają raporty zawierające tylko RST/Grupa np. 579/A, 469/B itd.
Nikt prędkości nadawania nie będzie mierzył ani weryfikował, bo nie o to chodzi - trudno czasem zmierzyć tempo i robi się "na oko".
Lepsi telegrafiści nie będą dawali mnożnika, bo zrobienie QSO z dobrym telegrafistą nie wymaga zbytniego wysiłku.
A więc wynik końcowy w każdej turze to suma punktów za QSO ( QRPp = 3pkt, QRP=2pkt i QRO (20W) = 1pkt) x ilość stacji z WPM = 15.
3. Do Dni Aktywności zaproszeni będą także koledzy z zagranicy
4. Dni Aktywności będą w dzień powszedni i trwać będą tylko 1 godzinę
Bardzo dziękuję wszystkim , którzy przeczytali moją informacje dotyczęcą "konwersacji telegraficznych", a szczególnie tym którzy zareagowali na nią komentarzem , mailem lub też telefonem.
Cieszę ,że temat spotkał się z szerszym niż przypuszczałem zainteresowaniem.Są chętni do podjęcia inicjatywy.
Informację umieściłem na trzech forach o tematyce krótkofalarskiej . Mimo tego myślę, że nie dotarła do wszystkich potencjalnych " konwersatorów".Dlatego postanowiłem , że rozpowszechnię ją indywidualnie do wszystkich stacji , które można spotkać w zawodach , częsci telegraficznej.
Wydaję się , żę najlepszą częstotliwościa spotkań byłaby częstotliwość 3.570 khz.Wynika to z obfitego zbioru doświadczeń praktycznych kolegów w kraju i poza jego granicami , obecnych realnych uwarunkowań i nie tak wcale jak mogłoby się wydawać szerokoiego odcinka dla CW .
Taka moja propozycja . Od czegoś musimy zacząć a to sprawa absolutnie priorytetowa .
Wielu kolegów mówi o ustaleniu konkretnych dni i godzin naszej największej aktywności.Oczywiście ustalenie takowych nie wyklucza możliwości spotkań o każdej dowolnej porze dnia i nocy .Dla tych jednak którzy mają niewiele wolnego czasu na uprawianie naszego pięknego hobby a pewnie dziś jest nas większość ,takie rozwiązanie znacznie zwiększa szansę spotkania eterowego korespondenta krajowego lub polskojęzycznego. Nasze grono nie jest tak liczne ( jak na razie) jak grono operatorów z Niemiec ,Włoch czy też Wielkiej Brytanii i dlatego musimy koniecznie zaczynać każdą nasza aktywność eterową od ustawienia się na częstotliwości 3.570 khz.
Nic nie zaszkodzi zawsze tu rozpoczynać , a diametralnie zwiększa szansę spotkania rodaka .
!!!!!! Najwazniejsze, że zawsze ta sama częstotliwośc monitora 3.570 khz !!!!!!
Oczywiście " musimy " wynika z naszej niczym nie krępowanej woli .
Bardzo proszę o propozycje dni i godzin w których będziemy sie spotykali , kiedy nasza aktywność będzie największa.Prosze to przemyśleć .Koniecznie przedstawcie swoje opinie.Na tej podstawie ustalimy najbardziej optymalne dla nas rozwiązanie .
Na ta chwilę ustalamy 3.570 khz i juz od dzis możemy działać.
Myślę , że musimy uzbroić się w odrobinę cierpliwości .Każda informacja musi krążyć przez jakiś czas nim stanie się znana szerzej opini publicznej ( nim wejdzie do zbiorowej krótkofalarskiej swiadomości )
Pozdrawiam !!!!! i jeszcze raz prosze o opinie i sugestie komentarzem , e -mailem lub telefonem.
Witam.
Z tego co wiem, kolega SP3CW od dłuższego czasu propaguje taką inicjatywę na częstotliwości 3573kHz. Niejednokrotnie pracowałem właśnie na tej QRG otwartym tekstem na CW z kilkoma stacjami. Koledzy pracują tam "słusznymi" prędkościami ale są na tyle koleżeńscy, że zwalniają jak zachodzi ku temu potrzeba .
dobrze wiedzieć w sumie jak kręcę sie po 80 to rzadko zaglądam aż tak wysoko _________________ Wracałem sobie wczoraj pieszo z pracy do domu i koleś wbijający na dachu gwoździe nazwał mnie 'małym paranoidalnym dziwakiem'... Kodem Morse'a.