Poprzedni temat :: Następny temat |
Autor |
Wiadomość |
SQ9GEH QRP_Fan
|
Wysłany: Sob Paź 02, 2010 10:27 am Temat postu: Skedy na CW |
|
|
Witam
Jako początkujący telegrafista przeczesuje pasma w poszukiwaniu stacji nadających ładnego morsa w niewygórowanych tempach Niestety takie stacje są rzadkością Pozostaje mi tylko umawianie się na skedy z kolegami z okolicy. A z okazji ze pracuje jak pracuje jest to czasem ciężko wykonalne. Pomyślałem ze zamiast obdzwaniać kolegów w celu umówienia się na Sked-a na telegrafii stworzyć cos w rodzaju chata z stacjami chętnymi do takiej zabawy. Wiem ze jest możliwość skorzystania z przeróżnej maści DX Cluster-ów ale to nie to samo gdyż niema informacji zwrotnej. Kiedyś umówiłem się na Skeda z kol Jurkiem SP9VMN via GG i mogliśmy na bieżąco komentować o sile sygnału i innych rzeczach.
Dzisiejsza technologia komunikacyjna pozwala nie tylko umawiać się z kolegami w zasięgu 2m czy tez telefonów, ale i z kolegami, którzy są w każdym zakątku polski czy świata, Poza tym Nie zawsze koledzy z mojej okolicy maja czas a może się okazać ze kol z innego okręgu ma i będzie można cos „potitać” Myślę ze zrobienie takiego czegoś nie jest skomplikowane a może okazać się fajną rzeczą
Wiem ze jestem marzycielem, ale trzeba pamiętać ze takich będziemy mieli telegrafistów, jakich sobie wyszkolimy. _________________ Wracałem sobie wczoraj pieszo z pracy do domu i koleś wbijający na dachu gwoździe nazwał mnie 'małym paranoidalnym dziwakiem'... Kodem Morse'a. |
|
Powrót do góry |
|
|
sq2dyl Site Admin
|
Wysłany: Wto Paź 05, 2010 10:42 am Temat postu: Re: Skedy na CW |
|
|
Hej!
Chat na sp-qrp.pl już przerabialiśmy - zero zainteresowania
Jest Cluster SP-QRP, który moim zdaniem świetnie nadaje się do tego celu. Możesz zaanonsować swoją pracę (również przez tel. komórkowy) i w uwagach napisać o preferowanej emisji i tempie.
Link jest po lewej stronie w Menu lub bezpośrednio http://www.sp-qrp.pl/modules.php?name=cluster _________________ Pozdrawiam
Lukasz, sq2dyl |
|
Powrót do góry |
|
|
sp6ifn Początkujący
|
Wysłany: Wto Paź 05, 2010 10:48 am Temat postu: Re: Skedy na CW |
|
|
[quote="SQ9GEH"]
Wiem ze jestem marzycielem, ale trzeba pamiętać ze takich będziemy mieli telegrafistów, jakich sobie wyszkolimy.[/quote]
A ja gdy wracam wieczorem na piechotę do domu.....i włanczam swoje radio na 3.560 "+ -" jakoś od kilku dni nie słyszę Kolego wołającego CQ SP, w celu konwersacji oczywiście! Też bym się chciał podszkolić jeszcze troszeczkę.
"Rysio!" |
|
Powrót do góry |
|
|
SQ9GEH QRP_Fan
|
Wysłany: Czw Paź 07, 2010 6:49 pm Temat postu: |
|
|
Właśnie po 4 dniach w rozjazdach zasiadłem do radia dlatego mnie nie słyszałeś.
A wracając do pomysłu to wiem ze to kiepski pomysł ale była to fajna metoda pozyskania kilku kontaktów
Jak by ktoś miał jeszcze ochotę
moje GG 3208698
Skype Ugllybuglly _________________ Wracałem sobie wczoraj pieszo z pracy do domu i koleś wbijający na dachu gwoździe nazwał mnie 'małym paranoidalnym dziwakiem'... Kodem Morse'a. |
|
Powrót do góry |
|
|
SQ9GEH QRP_Fan
|
Wysłany: Nie Wrz 25, 2011 8:24 am Temat postu: |
|
|
Mój pomysł do końca nie umarł Bo dzięki zaangażowaniu kolegów SQ5NWA SQ8LUV SQ9RFC SQ7OVV w paśmie w okolicach 3550 ok. 21:00 LT zaczęły pojawiać się stacje SP.
Chciałbym zaprosić kolegów zarówno już pracujących jak i uczących się do aktywnego udziału w tych spotkaniach, tak aby nowe pokolenie telegrafistów miało możliwość podnoszenia swoich umiejętności w pracy otwartym tekstem. _________________ Wracałem sobie wczoraj pieszo z pracy do domu i koleś wbijający na dachu gwoździe nazwał mnie 'małym paranoidalnym dziwakiem'... Kodem Morse'a. |
|
Powrót do góry |
|
|
JaHo Początkujący
|
|
Powrót do góry |
|
|
sq8luv Początkujący
|
Wysłany: Wto Sie 21, 2012 11:02 am Temat postu: |
|
|
Ponawiam apel Bogusia. Spotkania są codziennie na częstotliwości 3.545 MHz o godz. 20.00, 21.00 a nawet 22.00 LT i na ogół zawsze ktoś jest!
Ponieważ poziom uczestników ciągle wzrasta można rozmawiać już nie tylko QRS:)
Miejsca w okolicy w/w freq. jest wystarczająco wiele na prowadzenie kilku łączności równolegle;) _________________ Krzysztof, SQ8LUV |
|
Powrót do góry |
|
|
|