Analizując klasyfikację ODX natrafiłem na inne jeszcze (poza konstrukcją kol. SP9AVA) urządzenia HM jakie były używane z tak świetnymi wynikami (stąd w tytule określenie "wyczynowe").
Dlatego mam gorącą prośbę do kol. SP6GXF, SQ6EMI, SP3JIY, SQ8LUV i SQ5GVY - bardzo Was proszę, przedstawcie swoje konstrukcje. Mnie to na prawdę bardzo interesuje. Jeżeli są to ogólnie znane konstrukcje - pozwoli zweryfikować ich możliwości, jeżeli są to unikalne projekty - tym bardziej warte są rozpowszechnienia.
72!
Jerzy SP9VNM
PS.
Przepraszam za takie dość brutalne wywołanie do tablicy, nie miejcie mi tego za złe jednak mam nadzieję, że pozwolicie skorzystać ze swoich doświadczeń
Biję się w pierś, dopiero dziś przeczytałem tego posta:/
I akurat dziś wieczorem odkurzyłem po dłuższej przerwie mojego QRP-iaka i zrobiłem tylko jedną, ale przyjemną łączność ze stacją HA8LZA/QRP. Dostałem raport 589 FB
Wiem, że odgrzewam bardzo starego kotleta, ale jeśli ktoś jest zainteresowany to chętnie przedstawię projekt. To jest homodyna na pasmo 80mtr z mocą wyjściową ok 1W, oparta na bardzo prostych rozwiązaniach, dostępnych swojego czasu w ŚR i internecie plus moje drobne eksperymenty.
Działa to to już kilka ładnych lat i nie ma problemu z dowołaniem się do sąsiednich krajów i nie tylko. Jeśli chodzi o stronę odbiorczą to nie ma problemu z usłyszeniem np. USA.
Jeśli Admin uzna, że przesadziłem z odpowiedzią na tak starego posta, to z góry przepraszam i proszę o wyrzucenie do kosza, tym bardziej że przez te prawie trzy lata trochę się zmieniło jeśli chodzi o technikę QRP:)
Zrobię wstępną dokumentację (trx jest jest naprawdę prosty, ale ma budowę modułową i dużo w nim po drodze zmieniałem, muszę to teraz ogarnąć i porysować schematy) i podzielę się
Wiem, że odgrzewam bardzo starego kotleta, ale jeśli ktoś jest zainteresowany to chętnie przedstawię projekt.
Podeślij materiały do publikacji. Opracuję i wrzucę na sp-qrp.pl.
Cytat:
Jeśli Admin uzna, że przesadziłem z odpowiedzią na tak starego posta, to z góry przepraszam i proszę o wyrzucenie do kosza, tym bardziej że przez te prawie trzy lata trochę się zmieniło jeśli chodzi o technikę QRP:)
Jeżeli post jest w temacie, to dlaczegóż miałby zostać wyrzucony?
Technika idzie do przodu, ale pamiętajmy, że lubimy eksperymentować. Nie jest istotne czy to stary czy nowy projekt. Może akurat kogoś zainteresuje, albo zmobilizuje do modyfikacji?
Krzysiek, czekamy na dalsze materiały. _________________ Pozdrawiam
Lukasz, sq2dyl